Pastiel Cases Amanda, Abdi en Lerida

Amanda, Abdi en Lerida

Amanda: “Via Pastiel heb ik de kans gekregen om omgeschoold te worden tot lasser.”

Amanda, Abdi en Lerida. Drie stoere lassers. Via Pastiel zijn zij enthousiast gemaakt voor het lasvak. Pastiel werkt met kansberoepen; binnen deze beroepen is veel vraag naar werk. Opgeleid worden tot lasser is hier één van. De lassers hebben allemaal een verschillende achtergrond, maar delen dezelfde passie: nauwkeurig en precies werken voor Gawa Equipment Connecties in Sneek. Zij produceren onderdelen voor machines.

Op eigen benen

Amanda is een pittige dame. En echte doorpakker. Zodra ze begint te vertellen over haar werk, beginnen haar ogen te stralen. “Tien jaar lang heb ik schoonmaakwerk gedaan, aangevuld vanuit een uitkering. Daar haalde ik niet het inkomen uit dat ik wenste. Ik heb een zoontje en wil niets liever dan op eigen benen staan. Zonder een uitkering. Om zonder voorwaarden voor hem te kunnen zorgen. Hem alles te kunnen geven. Via Pastiel heb ik de kans gekregen om omgeschoold te worden tot lasser. Bij Empatec Metaal heb ik het vak geleerd, gecombineerd met een vakopleiding. Mijn diploma had ik al na drie maanden behaald. Mijn talent heb ik ontwikkeld en dat zet ik nu elke dag in voor Gawa. Ik vind het fantastisch om nu op eigen benen te staan! Ik ben Pastiel ontzettend dankbaar, zelf was ik er nooit opgekomen om in de leer te gaan als lasser,” vertelt Amanda.

Doen waar je van droomt

Zodra Abdi de ruimte binnenkomt, begint hij te lachen. Volgens zijn collega’s is hij altijd vrolijk. Enthousiast begint hij te vertellen: “Van jongs af aan bouw en repareer ik dingen. Hierdoor heb ik nauwkeurig leren werk. Deze kwaliteit wil ik graag inzetten voor de opleiding Robotica Engineering. Hiervoor ben ik 11 jaar geleden speciaal vanuit Somalië naar Nederland gekomen. Maar de opleiding blijkt erg kostbaar te zijn. Samen met Pastiel heb ik gekeken naar de mogelijkheden. Ze vroegen mij of ik wilde omscholen tot lasser. Een vak waar je precies voor moet werken. En dat kan ik. Ik heb dan ook meteen ja gezegd. Na drie weken opleiding had ik mijn diploma al op zak. Ik ben nu hard aan het werk om alsnog genoeg geld voor de opleiding bij elkaar te sparen. En als het geld er is, dan ga ik alsnog voor de opleiding waar ik altijd al van heb gedroomd. Tot die tijd zet ik mij elke dag in voor Gawa, waar ik met heel veel plezier werk!”

Een echte vakvrouw

Lerida is een stoere verschijning. Een echte vakvrouw. Ze vertelt: “Ik heb een opleiding voor dierhouderij afgerond en een sportopleiding gevolgd. Van beiden werd ik niet heel erg enthousiast. Samen met Pastiel ben ik gaan kijken naar andere mogelijkheden. Mijn keuze is toen gevallen op grasmaaien bij Empatec Gemeentewerken. Ja, dáár werd ik enthousiast van. Maar ja, dat werk is wel seizoensgebonden. In de winter is er minder werk en is het rustiger. Ik wilde wel graag iets doen tijdens deze maanden. Ik heb met toen laten omscholen tot lasser. Hier wordt ik erg blij van, het is een mooi vak! In het begin was ik nog wel eens onzeker, maar nu ben ik dat niet meer. Mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid. Ik werk nieuwe collega’s in het leer hen het vak. Door deze baan heb ik nu vastigheid, ik heb iets opgebouwd. Ik heb een eigen huis, een motor én een leuke baan. Ik ben heel trots dat ik dit voor elkaar heb gekregen!”

Kwaliteit

Nico werkt bij Gawa en is de teamleider van Amanda, Abdi en Lerida. Nico: “Het zijn harde werkers. Als team zorgen wij ervoor dat de kwaliteit hoog blijft. Wij doen hier seriewerk. Je moet goed blijven opletten, maar dat lukt simpelweg niet altijd. We houden elkaar scherp, we helpen elkaar. We hebben een hele kleine foutmarge. Daar zijn we trots op! Ik ben heel blij met de samenwerking met Pastiel. Mooi dat zij mensen enthousiasmeren voor kansberoepen, in dit geval het lasvak. Dankzij Pastiel heb ik nu goede vakmensen in huis!”

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.