Leerlijn Horeca uitgelicht

Via Pastiel kun je diverse leerlijnen volgen om je verder te ontwikkelen. Eén daarvan is de leerlijn Horeca. In onze bedrijfsrestaurants maken de kandidaten kennis met de wensen en eisen van de horeca. Er worden diverse vaardigheden geleerd, zoals snijtechnieken, het bereiden van gerechten volgens recept, het schoonhouden van de keuken en effectief samenwerken met collega’s. Kortom, alles wat je nodig hebt om succesvol te zijn in de horeca!

Shankaroon Omar is één van de kandidaten die onlangs gestart is bij het bedrijfsrestaurant van Empatec/Pastiel in Sneek.

Hoe ben je terecht gekomen bij Pastiel?

“Ik ben vanuit Somalië gevlucht naar Nederland, zonder opleiding en kennis van de Nederlandse taal. Via diverse vrijwilligersfuncties, onder andere bij Sociaal Collectief in Sneek, werd ik door de gemeente gewezen op Pastiel. In april 2024 ben ik gestart met de leerlijn Horeca.”

Waarom heb je gekozen voor de leerlijn Horeca?

“Koken is mijn hobby. In Somalië kookte ik veel voor mijn familie. Hier in Nederland ben ik als vrijwilliger gaan koken voor grote groepen, onder andere bij Sociaal Collectief in Sneek. Omdat ik geen opleiding heb gevolgd en niet kan schrijven, wil ik graag van koken mijn werk maken.”

 

 

 

 

Hoe ervaar je het leerwerktraject?

“Ik vind het erg leuk! Ik houd van het samenwerken, maar ook van het praten en lachen met mijn collega’s. Hierdoor leer ik steeds beter Nederlands spreken en begrijpen. Eén van de leukste dingen was om Somalische hapjes te mogen maken voor de open dag bij Empatec/Pastiel.”

De leerlijn duurt nog drie maanden, wat wil je nog leren?

“Werkritme opdoen en beter Nederlands leren spreken. Ook de kassa bedienen lijkt mij een leuke uitdaging.”

Wat zou je willen meegeven aan nieuwe instroomkandidaten?

“Motivatie en doorzettingsvermogen is het allerbelangrijkst. Ook al heb je geen opleiding gevolgd of spreek je niet de taal, pak alles aan om jezelf te ontwikkelen.”