‘Dankzij Pastiel heb ik van mijn hobby mijn werk kunnen maken’

Ahmad Ibrahim, 53 jaar, woont inmiddels 6 jaar in Nederland. Samen met zijn gezin is hij vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Ahmad is getrouwd en heeft drie kinderen, waarvan de oudste twee inmiddels studeren en de jongste naar groep 8 van de basisschool gaat. Zijn vrouw volgt ook een opleiding en maakt daarvoor lange dagen op school.

Taalles

Ahmad had moeite met het spreken en begrijpen van de Nederlandse taal. Dit bemoeilijkte het vinden naar passend werk. Via de gemeente De Fryske Marren kreeg hij de kans om taallessen te volgen bij Pastiel. Hoewel hij de Nederlandse taal nog steeds als moeilijk ervaart, is hij vastberaden om dit te verbeteren. Om die reden start hij binnenkort met extra lessen Nederlands bij Pastiel, hierbij zal hij één op één les krijgen.

Van passie naar werk

Na een succesvol intakegesprek met Pastiel voor een re-integratietraject is Ahmad in 2023 via een leerlijn Dienstverlening aan de slag gegaan als kok in het bedrijfsrestaurant van werkleerbedrijf Empatec. Koken is namelijk één van zijn grote hobby’s, en dan met name Syrisch.

Na een paar maanden heeft Ahmad een tijdelijk contract bij Empatec gekregen. Deze baan betekent voor hem een nieuwe richting in zijn loopbaan.

Hij is blij dat hij van zijn hobby zijn werk heeft kunnen maken. Vier dagen per week maakt hij lekkere maaltijden klaar voor de collega’s van Empatec en Pastiel. Hij geniet van de sfeer binnen het bedrijf. “Ik heb het ontzettend naar mijn zin hier”.

Hij is erg blij met zijn collega’s en leert daardoor steeds beter Nederlands spreken en begrijpen. Ook de Nederlandse keuken leert hij hier beter kennen; hij maakt het liefst soep.

Zijn werkbegeleider Leo vult aan: “Ahmad is vrolijk, houdt van een grapje en is zeer gemotiveerd. Hij is een aanvulling in het team en toont eigen initiatief door het maken van maaltijden met een Arabische invloed.”

Ahmad draagt, naast zijn werk bij aan het huishouden en zorgt dat er ook elke dag thuis een lekkere maaltijd op tafel staat.

Droom

Ahmad wil het liefste bij Empatec blijven werken. Hij voelt zich hier thuis en houdt van de structuur. Zijn ultieme droom is echter “kok worden in een restaurant/lunchroom met Arabische roots”.