‘Ik heb weer een doel in het leven’

In een wereld waarin werk vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd, zijn er nog steeds mensen zoals Coby Scheltema (58) die dag in, dag uit moeten vechten voor een plek in de arbeidsmarkt.

In 2010 kreeg Coby een ernstige hernia, hierdoor kon ze niet meer lopen. Het bleek dat ze een  caudalaesie heeft; een beschadiging aan zenuwen in het ruggenmerg waardoor ze blijvende gezondheidsproblemen kreeg. Door een spoedoperatie kan ze gelukkig wel weer lopen. Na een lange weg kwam Coby eindelijk in aanmerking voor het doelgroep register; dit register is bedoeld om mensen met een arbeidsbeperking te helpen om een baan te vinden.

Coby wilde namelijk ontzettend graag werken! Maar elke keer liep ze tegen een muur op bij een sollicitatie.

Na een speeddate bijeenkomst, georganiseerd door Pastiel, tussen werkgevers en werkzoekenden kreeg Coby de kans om te werken in een winkel. Helaas mondde deze proefplaatsing niet uit in een baan.

Zwembad Nij Sudersé 

Toen hoorde Coby over een vacature bij zwembad Nij Sudersé in Lemmer. Ze twijfelde niet, pakte zelf de telefoon en kreeg de kans om zich te bewijzen in een sollicitatiegesprek met Jinke Doef, de manager van het zwembad. Het was op dat moment erg druk en Coby sprong spontaan bij achter de receptie. Jinke dacht slechts één ding: “Haar wil ik hebben.” Haar toewijding en wilskracht maakten indruk. “Coby is, juist door haar beperking, extra gemotiveerd om te werken.” Jinke wil andere werkgevers dan ook graag meegeven om verder te kijken dan cv’s en sollicitatiebrieven.  “Bedrijven zouden meer open moeten staan voor mensen met een beperking”.

Sinds 1 augustus 2023 werkt Coby achter de balie van het zwembad. Ze kreeg meteen een jaarcontract. Het is een ontzettend fijne werkplek en het kleine team is hecht met elkaar. Coby is terecht gekomen in een “warm bad”.

Mensenmens

Coby is een mensenmens in hart en nieren. Haar warmte en spontaniteit vallen als eerste op. Ze heeft voor iedereen tijd voor een praatje. Ook voor haar alleenstaande vader met Alzheimer staat ze altijd klaar.

Passie 

Coby komt uit een muzikale familie. Zelf speelt ze al jaren bij een muziekkorps in Wijckel, ze blaast op de euphonium, haar grote passie.

Doel

Coby werkt gemiddeld 23,5 uur per week bij het zwembad. Ze krijgt er energie van. Haar doel is om volledig uit de bijstand te komen zodat ze weer financieel onafhankelijk is. Met haar positieve instelling gaat dat vast en zeker lukken!