‘Ik voel mij hier thuis’

Fiory Russom (33) voelt zich thuis en opgenomen in de schoonmaakploeg van Empatec, waar zij een leerwerkplek vervult. Bij binnenkomst krijgt iedereen een boks, een kneepje in de arm en een gulle vrolijke lach. Haar begeleider op de werkvloer Aukje Spitse roemt haar doorzettingsvermogen en haar groei in de Nederlandse taal. “Zij is echt een aanwinst hier.”

Fiory is geboren en getogen in Eritrea en sinds december 2015 woonachtig in de Fryske Marren. Het inburgeringsprogramma heeft Fiory afgerond op basis van alfabetisering. Het leren van een nieuwe taal vindt zij lastig. Zij geeft echter niet op. Zo volgde zij een empowermenttraining voor vrouwen met een migratieachtergrond en is Nederlandse les blijven volgen.

Stappen maken

In februari 2022 kwam Fiory in beeld bij Pastiel. Daar werd gesignaleerd dat er zeker sprake was van arbeidspotentieel en is een traject opgestart, waarbij ze begeleid wordt door haar jobcoach Arjan Swart. “Fiory wil heel graag werken. Ze doet alles om goed te integreren en liep al eerder stage bij thuiszorgorganisatie Hof en Hiem. Zij is alleenstaand moeder en draagt de zorg voor twee kinderen. Om deze reden is aan de start van het traject veel aandacht besteed aan werk/privé balans, taal- en vakvaardigheden”, vertelt Arjan.

Heel tevreden

Fiory kan op een leerwerkplek aan de slag bij de schoonmaakploeg bij Empatec zelf. Zo kan ze in een beschermde en veilige omgeving werkervaring opdoen. Zij werkt vier dagen per week bij Empatec en bij de evaluatie na drie maanden zijn ze heel positief en tevreden over de inzet van Fiory en de vrolijkheid die ze brengt in de groep. “Ik ben echt zo goed opgevangen hier. Iedereen is heel behulpzaam en ik voel mij hier echt thuis. Ik leer ook veel en mag nu ook al werken met de schrobmachine”, vertelt Fiory. Doel is om door te groeien naar een betaalde baan, verwachting is dat zij binnenkort deze stap kan gaan maken.

Rasta vlechten

In haar vrije tijd is ze vooral met haar twee zoons bezig, die graag voetballen en zwemmen. In Leeuwarden bezoekt ze vaak de kerk waar ze met veel mensen uit Eritrea samenkomt. “Daar geniet ik van.” Als hobby specialiseert Fiory zich in rasta vlechten. Op haar telefoon laat ze een aantal mooie voorbeelden zien.