‘Ik wil mijn non-verbale leerstoornis meer bekendheid geven’

Aan doorzettingsvermogen geen gebrek bij Marit Been (22). Geboren en getogen in Sneek, volgde ze na de middelbare school de MBO-2 opleiding Dienstverlening aan de Friese Poort. Dat was nog niet voldoende en ze gaat ook aan de slag met de opleiding Dierverzorging. Omdat het lastig voor haar is om werk te vinden vanwege haar non-verbale leerstoornis (NVLD) vraagt ze zelf een BAB indicatie aan.

Nadat ze alle opdrachten van de opleiding Dierverzorging heeft gehaald, blij kt het lastig om in die richting aan het werk te komen. Ze klopt aan bij de gemeente om haar situatie uit te leggen en wordt doorverwezen naar Pastiel, dat mensen begeleidt naar duurzaam en betaald werk.

Werken bij Empatec

“Mijn jobcoach Sieta Lont van Pastiel begeleidt mij en het eerste wat ze vroeg bij het intakegesprek: Wat wil je graag doen en in welke richting zoek je werk? Het liefst wilde ik met kinderen werken, alleen mijn opleidingsniveau is daarvoor niet voldoende. Zij zorgde er wel voor dat ik in de kantine van Empatec aan de slag kon. Dat was heel erg leuk.” De wens om toch met kinderen te werken, blijft. Pastiel regelt ook een werkervaringsplek voor Marit als facilitair ondersteuner binnen de kinderopvang. “Dat was weliswaar in de buurt van kinderen, maar toch vooral aan de zijlijn.” Uiteindelijk besluit Marit in overleg met Pastiel dat ze verder wil in de richting van horeca en catering. Ze besluit een derde opleiding te volgen: Fastservice/ catering.

Werken en leren

Niet alleen heeft Sieta Lont ervoor gezorgd dat Marit bij Empatec en uiteindelijk ook bij een kinderdagverblijf aan de slag kon, nu heeft ze ook voor een werk- en leerplek gezorgd bij een lunchroom in Sneek. “Daar ben ik heel blij mee.” Marit heeft een zogeheten non-verbale leerstoornis, ook wel bekend onder de afkorting NVLD (nonverbal learning disorder). Dat betekent onder andere dat haar leertempo lager is en dat haar motoriek haar soms in de steek laat. “Dat maakt het werken in de lunchroom, zeker tijdens piektijden, wel lastiger.” Marit werkt twee dagen in de week bij de lunchroom en gaat één dag per week naar school.

Auteur van een boek

Samen met drie anderen heeft Marit een boek geschreven over NVLD: NVLD is OK!. “Veel mensen hebben bij voorbeeld wel van autisme gehoord, maar bijna niemand weet wat NVLD is en wat het betekent als je dat hebt.” Op de website www.hetnldplan.nl zijn blogs te lezen van de vier auteurs.