‘Als ervaringsdeskundige anderen helpen’

Jildou Betsema (29) geeft een stevige handdruk bij binnenkomst. Hier komt iemand binnen die heel erg in haar kracht staat, weer gelooft in zichzelf en dat aan alle kanten uitstraalt. Het dal was diep en soms is de weg nog hobbelig, maar het leven lacht haar weer toe. “Dit zijn de cadeautjes van herstel.”

Jildou is een snelle leerling én toch gaat het fout op de middelbare school. Ze wordt gepest en zet zich vanaf dat moment af tegen alles en iedereen. Op die middelbare school komt ze in aanraking met drugs en dat zorgt voor gedragsproblemen. Ze wordt al jong moeder en vindt ook weer haar weg terug naar school waar ze de opleiding ‘Helpende welzijn’ afrondt en haar rijbewijs haalt. Toch gaat het alsnog fout.

Neerwaartse spiraal

Jildou laat zich meerdere keren vrijwillig opnemen om uit de neerwaartse spiraal te komen. Op het moment dat zij zich realiseert dat verslaving een ziekte is, ziet zij kans zich daaraan te ontworstelen. “Het Safe House in Amsterdam is echt een geweldig geweest en dat heeft mij heel veel goed gedaan”, zegt Jildou die al een paar jaar clean is.

Ervaringsdeskundige

Met hulp van het STAP-budget volgt ze nu de opleiding Ervaringsdeskundige. Bij Wurkjouwer krijgt ze de gelegenheid om op locatie in Haskerhorne de werkzaamheden voor haar studie te doen. “Toen ik een uitkering aanvroeg, was al snel duidelijk dat ik nog niet direct moest gaan solliciteren. Zo ben ik hier bij Wurkjouwer terecht gekomen en krijg ik ondersteuning van mijn coach Tiny Noordmans.” “Bij Wurkjouwer richten we ons op activiteiten met als doel de deelnemer in beweging te krijgen, te ontwikkelen en weer mee te laten doen in de maatschappij”, legt Tiny uit.

Rooskleurige toekomst

Jildou weet dat ze nog een weg te gaan heeft, maar wil de kansen die ze krijgt met beide handen aanpakken. “Inmiddels begeleid ik twee vrouwen bij hun herstel en dat is ongelooflijk dankbaar werk. Verder heb ik een aanbod gekregen om deel te nemen aan een werk-/leertraject in een detox-kliniek waarbij ik nog twee opleidingen kan volgen. Er wordt onderzocht of hier toestemming voor gegeven kan worden vanuit de gemeente.” Jildou is blij dat ze hulp gevraagd heeft. “Het helpt mij in mijn ontwikkeling.”