Mohammad: We hebben veel hulp gekregen, hier zijn we blij mee!
Een lange, verzorgde man met donker haar doet vrolijk zijn voordeur open. Met zijn getrimde baard, nette blouse en glanzend gepoetste schoenen is hij een opvallende verschijning in Harlingen. Mohammad Daher (36 jaar). Sinds 2015 woont hij in Harlingen, samen met zijn vrouw Rasha (27 jaar) en dochters Lamar en Layan. Zijn familie, daar doet hij alles voor!
Noodlot
Mohammad groeit op in Idleb, in Noord-Syrië. Rasha woont in Damascus en reist elke zomer met haar familie af naar Idleb. Zo leren ze elkaar steeds beter kennen. De liefde bloeit op en ze gaan trouwen. Rasha raakt zwanger en het stel kan hun geluk niet op. Maar dan slaat het noodlot toe. Het land wordt getroffen door een verschrikkelijke oorlog. Rasha: ‘Het was een hele spannende en onzekere tijd.’ Omdat het niet langer meer veilig is in Syrië besluit Mohammad te vluchten. Mohammad: ‘Ik wilde Rasha en de baby een toekomst bieden. Ik ben gevlucht om voor ons een nieuw en veilig onderkomen te zoeken.’
Zware tocht
Via verschillende landen reist Mohammad af naar Nederland. Mohammad: ‘De reis duurde 20 dagen. Het was een zware tocht, over land en over zee.’ Eenmaal aangekomen in Nederland verblijft hij in verschillende asielzoekerscentra. Rasha is nog in Syrië, waar ze is inmiddels is bevallen van hun oudste dochter Lamar. Mohammad zet alles in werking om zo snel mogelijk herenigd te worden met zijn gezin. Gelukkig krijgt hij na enige tijd een woning toegewezen in Harlingen. Tien dagen later arriveren zijn dames in Nederland. Na een lange periode kunnen ze elkaar eindelijk weer omhelzen. Ze kunnen hun geluk niet op. Enige tijd later wordt hun tweede dochter Layan geboren en daarmee is hun gezin compleet.
Diploma
Om te kunnen voorzien in een inkomen, wordt Mohammad via de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân (De Dienst) aangemeld bij re-integratiebedrijf Pastiel. Door een mooi samenwerkingsverband tussen de Dienst en de jobcoach van Pastiel volgt hij de opleiding voor onderwijsassistent. Tegelijkertijd loopt hij stage op een basisschool. Omdat hij graag wil bijdragen aan de kosten die de Dienst voor hem maakt, werkt hij daarnaast in een groothandel. Ook Rasha zit niet graag stil. Zij heeft dezelfde opleiding gevolgd. Beiden hebben intussen hun diploma gehaald. Mohammad heeft werk gevonden op twee basisscholen en Rasha wil heel graag aan het werk in het onderwijs in of de kinderopvang. Mohammed: ‘Steeds als het lastig werd kregen we een duwtje in de rug van jobcoach Margaret. We hebben veel hulp gekregen, hier zijn we blij mee.’
Mohammad en Rasha zijn heel dankbaar. Ze doen er alles aan om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Mede door deze goede samenwerking tussen de Dienst en Pastiel zijn Mohammad en Rasha volledig geïntegreerd in onze maatschappij.
Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward.