Sociale inclusie in de maritieme sector: Damen Shiprepair Harlingen’s innovatieve benadering

Damen Shipyards, een wereldwijde speler in de scheepsbouw, is een familiebedrijf met Nederlandse roots. De Damen Shipyards Group ontwerpt, bouwt, beheert en onderhoudt uiteenlopende typen schepen, waaronder sleepboten, marineschepen, jachten en ferry’s. Duurzaamheid en circulariteit staan hierbij hoog in het vaandel. De vestiging in Harlingen voert scheepsreparaties uit.

In een tijd waarin de arbeidsmarkt krap is, heeft Damen Shiprepair Harlingen besloten samen te werken met Pastiel, een organisatie die zich inzet voor het bevorderen van werkgelegenheid voor iedereen.

Kom aan boord

Joke Buscop, HR-manager bij Damen Shiprepair in Harlingen: “Sinds eind 2022 werken we samen met Pastiel. We zijn aangehaakt bij de campagne ‘Kom aan boord’, een initiatief van gemeenten, UWV en Pastiel.“

Pastiel organiseert binnen de maritieme sector in Noordwest Friesland maandelijks een rondleiding langs een aantal verschillende maritieme bedrijven. Het doel is om kandidaten van Pastiel die interesse hebben in techniek, op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met de kansen en werkzaamheden binnen de maritieme sector. Het uiteindelijke doel van de kandidaten is het kunnen opdoen van werkervaring en uiteindelijk door te kunnen stromen naar een betaalde baan.

Sociale inclusie

De vestiging van Damen in Harlingen is op het gebied van sociale inclusie vooruitstrevend. Er werken in totaal ca. 60 medewerkers bij de vestiging. Sinds de start van de samenwerking zijn er 5 kandidaten via Pastiel gestart in een traject bij Damen. De beslissing om samen te gaan werken met Pastiel komt voort uit verschillende overwegingen. Naast de noodzaak om personeel aan te trekken in een krappe arbeidsmarkt, erkent Damen ook de waarde van diversiteit en inclusie binnen de organisatie.

Joke benadrukt het belang van deze samenwerking. “Het is een win-winsituatie, waarbij we niet alleen tegemoetkomen aan onze behoefte aan gekwalificeerd personeel, maar ook bijdragen aan sociale inclusie binnen de gemeenschap.”

Pieter Idsinga, bedrijfsleider bij Damen in Harlingen, benadrukt het belang van de begeleiding aan de kandidaten. “Het proces om mensen weer aan het werk te krijgen vergt tijd en toewijding. De begeleiding door Pastiel overstijgt echter de service die traditionele uitzendbureaus bieden. Het is een investering in de toekomst van onze medewerkers en ons bedrijf.”

Samenwerken is van groot belang

Door middel van dergelijke samenwerkingen zoals ‘Kom aan boord’ worden niet alleen kansen gecreëerd voor individuen, maar wordt ook de hele maritieme sector versterkt door divers talent aan te trekken en te behouden.  Met hun gezamenlijke inzet voor sociale inclusie varen Damen en Pastiel een koers naar een meer diverse en veerkrachtige toekomst voor de maritieme sector.