Pastiel Nieuws Zweedse personeelsmanagers op bezoek in Friesland

Zweedse personeelsmanagers op bezoek in Friesland

Zweedse personeelsmanagers kijken naar ziekteverzuim in Friesland


Zo’n twintig personeelsmanagers uit het Zweedse Göteborg zijn 14 t/m 16 november in Friesland geweest om te ontdekken hoe de gemeenten Leeuwarden en Súdwest-Fryslân omgaan met ziekteverzuim. Het ziekteverzuim bij gemeenten in de regio Göteborg is de afgelopen jaren gestegen en ligt gemiddeld veel hoger dan hier. Naast de twee gemeenten zijn ook het UWV en Pastiel betrokken bij dit internationale werkbezoek.

Ziekteverzuim

Tussen 2010 en 2015 is het ziekteverzuim in de regio Göteborg gestegen van 5% naar 8%. Psychische klachten zijn de oorzaak van een derde van het ziekteverzuim. Bij de gemeenten Leeuwarden en Súdwest-Fryslân liggen deze cijfers respectievelijk op 7,1% en 3,8%.

Programma

De Zweedse delegatie is woensdagmiddag begonnen in de Achmeatoren. Susan Walstra en Jan Feenstra van Pastiel hadden een programma neergezet.  ‘Met zicht op Leeuwarden’ spraken de deelnemers over preventiemaatregelen en programma’s om vitaliteit op de werkvloer te verbeteren. Drs. Marcel Reijmerink, HR expert van Achmea presenteerde zijn nieuwe boek Gezond Werken/Health by Work(ing). Het boek gaat over preventie, ziekteverzuim en organisatiecultuur.

Op donderdag begon het programma met een historische stadswandeling door Leeuwarden. Daarna volgde op het stadhuis van Leeuwarden een discussie over de rol van de manager bij ziekteverzuim. ’s Middags was er een programma in Medisch Centrum Leeuwarden waar innovatieve werkwijzen aan bod kwamen om ziekteverzuim in de zorgsector te voorkomen. Vrijdagochtend lichtte het UWV de eigen rol, waaronder die van de verzekeringsarts in het proces van ziekteverzuim toe.

Uitwisseling

Het werkbezoek aan Friesland was onderdeel van een Europees project waar twaalf gemeenten uit de regio Göteborg aan meedoen. Doordat er vanuit eerdere projecten contacten lagen tussen de twee regio’s ontstond het idee om deze uitwisseling te organiseren.

Rol Pastiel

Pastiel was tijdens de drie dagen een wezenlijk onderdeel van het programma. De Zweedse managers waren erg geïnteresseerd in de dienstverlening 1e & 2e spoor. Vooral het nieuwe concept “regisseren tijdelijke werkzaamheden tijdens de eerste ziekteweken, bij externe bedrijven om de re-integratie te versnellen” was een ontwikkeling die ze graag willen uitdiepen. Een uitnodiging vanuit Zweden om verder te praten over Pastiel en het onderdeel tijdelijk werkzaamheden tijdens de eerste weken van Verzuim ligt er.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.