Pastiel Nieuws Welkom statushouders

Welkom statushouders

Welkom statushouders

Binnen Pastiel Franeker is een vast team verantwoordelijk voor de begeleiding en re-integratie van statushouders. Vanaf vorig jaar september besteedt Pastiel op verschillende manieren, samen met De Dienst, aandacht aan deze doelgroep. Gesprekken met een achttal statushouders uit zowel Eritrea als Syrië dienden als startsein voor een toename van de aanmeldingen bij Pastiel.

Aanmeldingen
Op dit moment begeleidt Pastiel 30 deelnemers naar een taalstage en zijn er 18 statushouders aangemeld voor een regulier traject. De mensen die aangemeld zijn voor een taalstage zijn nog bezig met de inburgeringscursus of alfabetiseringscursus. Degenen die aangemeld zijn voor een regulier traject hebben de inburgering afgerond of hebben deze niet behaald. Ze hebben wel aan de inspanningsvereisten voldaan. Uiteindelijk is het aan Pastiel om deze kandidaten naar geschikt werk te begeleiden.

Ontmoet…..Ambesagir
Ambesagir Mulue Haile uit Eritrea. Na een lange reis, via verschillende landen, is het hem gelukt om uiteindelijk in Israël terecht te komen. In deze staat heeft Ambesagir 4,5 jaar gewoond en werkte hij als schoonmaker op een dweilmachine en in de afwas in een restaurant. Nu is hij in Nederland. Ambesagir is ongeveer anderhalf jaar bezig met inburgeringslessen. Daarnaast heeft hij drie maanden een taalstage bij Beijk Catering gevolgd. Hij vond dit werk leuk, maar had het gevoel dat hij nog te weinig Nederlands kon spreken met collega’s. Daarom gaat hij binnenkort starten met het inpakken van vogelvoer. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd aan een grote tafel met meer mensen. Zo kan hij meer Nederlands spreken. Als Ambesagir verder in traject is en de taal beter beheerst begeleidt Pastiel hem naar een betaalde baan.

Ontmoet…. Shorash
Shorash Mohamad woont momenteel ruim één jaar in Nederland, samen met zijn vrouw en vier kinderen. Hij is nu een aantal maanden bezig met zijn inburgering. Omdat Shorash meer dan 20 jaar schilder is geweest in Syrië volgt hij een taalstage bij Middelsee Schilderwerken in Sint- Anna Parochie. Volgens de werkgever is Shorash erg goed in zijn vak en kan hij na zijn inburgering zo aan de slag als schilder.

Ontmoet….Jehad.
Bij de gemeente Waadhoeke volgt Jehad Allaham sinds een aantal maanden een taalstage.

Iedere dinsdag rijdt Jehad samen met de chauffeur Yme, de gemeente door om het grofvuil op te halen. Jehad zit goed op zijn plek en hij vindt het fantastisch. In Syrië heeft hij meer dan 18 jaar ervaring als touringcarchauffeur. In deze functie reed hij toeristen naar Jordanië en Libanon. Jehad wil in Nederland ook graag aan de slag als buschauffeur. Eerst moet hij zijn inburgering afronden. De lessen van de inburgering in combinatie met de taalstage en de vele gesprekken die hij voert met Yme,helpt Jehad om zijn Nederlands te verbeteren. Jehad wacht nog op de uitslag van zijn laatste examens. Pastiel gaat alvast kijken naar de mogelijkheden om zijn groot rijbewijs in Nederland te halen. Om hem uiteindelijk de toekomst te geven die hij zo verdient.

Betaald werk
Naast de bovenstaande taalstages volgen zes statushouders een leerwerktraject bij de Empatec Kas, de tomatenkwekerij in Wier. Negen statushouders, zowel uit Syrië als uit Eritrea doen externe taalstage in de horeca, detailhandel en in de financiële en technische sector. Twee statushouders zijn inmiddels parttime aan de slag gegaan, twee hebben we fulltime betaalde baan gevonden en twee zijn per september 2018 gestart met een fulltime opleiding.

Voortgang
De komende weken hebben we veel afspraken staan met diverse werkgevers in het gebied. Zij staan open om een taalstage te bieden aan deze doelgroep. Daarnaast is Pastiel druk bezig om onderwijs en andere belangrijke partijen aan ons te binden. Uiteindelijk is het doel om statushouders op een goede manier richting betaald werk te begeleiden. Zodat zij uiteindelijk mooi kunnen participeren in de Nederlandse samenleving.

Lees hier meer succesverhalen van Pastiel.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.