Pastiel Nieuws Walkant op oarder: succesvol project

Walkant op oarder: succesvol project

 

walkant-op-oarder-persfoto-resize

SNEEK – Begin dit jaar hadden ze nog ‘een grote afstand tot de arbeidsmarkt’ en moesten ze rondkomen van een uitkering. Bijna een half jaar later mogen ze zich ‘aspirant waterbouwer’ noemen, ontvangen ze het bijbehorende certificaat en hebben ze een baan bij Cnossen Infra in Sneek.

Dit is in het kort het succesverhaal van zes mannen die meededen aan ‘Walkant op oarder’. Dit is een gezamenlijk project van Cnossen Infra, Pastiel, Uitzendbureau Jobz-On en de gemeente Súdwest-Fryslân.

De zes, in leeftijd variërend van 20 tot 55 jaar, hebben verschillende achtergronden. Ze waren stratenmaker, vrachtwagenchauffeur, bouwvakker, timmerman, ZZP’er of verkoper. Allen hadden hun baan verloren, maar waren gemotiveerd om nieuwe wegen in te slaan.

Dankzij het project kregen de zes de opleiding waterbouw op MBO2-niveau. Daar behaalden ze verschillende certificaten ten aanzien van veilig werken (o.a. VCA, BHV en motorzagen). Daarnaast deden ze vooral veel praktijkervaring op.

Zo werden er beschoeiingen aangebracht, voetgangersbruggen en steigers gebouwd of gerenoveerd en diverse kleine waterbouwkundige herstelwerkzaamheden uitgevoerd, door heel Súdwest-Fryslân.

Certificaat behaald en een arbeidsovereenkomst

Woensdag 14 september tekenden de zes in Oudega, dichtbij de plek waar ze werkzaamheden verrichtten, de (tijdelijke) arbeidsovereenkomsten (zes maanden) bij Cnossen Infra. Vanzelfsprekend hopen ze ook na deze periode op betaald werk.

“In een waterrijk gebied als Friesland, met honderden kilometers waterwegen, is er veel werk voor waterbouwers”, aldus Silvia Fokkema van Pastiel. “Is het niet bij Cnossen, dan toch zeker bij een andere werkgever.”

Pastiel begeleidt en ontwikkelt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt naar duurzaam en regulier betaald werk. “Wij geloven dat er in ons gebied van tien gemeenten voor alle mensen, van jong tot oud, van ongeschoold tot hooggeschoold, met en zonder arbeidsbeperking, een plek is op de arbeidsmarkt”, zegt Fokkema. “Dat heeft dit project weer bewezen.”

Ook directeur Harm van der Wiel van Cnossen Infra en wethouder Durk Stoker van Súdwest-Fryslân zijn opgetogen over de samenwerking. “Veel gemeenten leggen bij aanbestedingen de verplichting op een deel van het werk te laten doen door mensen met een bijstandsuitkering”, aldus Van der Wiel. “Bij Súdwest-Fryslân gebeurt dit ‘social return’ ook, maar dan anders. Daar wordt maatwerk geleverd, zodat de geselecteerde kandidaten gemotiveerd zijn en grote kans maken niet opnieuw in de bijstand te komen.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte worden gehouden over Pastiel? Vul hieronder uw gegevens in zodat wij u regelmatig Pastiel nieuws kunnen mailen.