Pastiel Kandidaten Jobcoach van Pastiel

Jobcoach van Pastiel

Een kijkje in de jobcoach-keuken


De jobcoach is dé schakel tussen de kandidaat en de arbeidsmarkt. De jobcoach begeleidt en coacht de kandidaat naar en op een passende werkplek. Maar hoe gaat dit nu precies in zijn werk?

Het intakegesprek

Persoonlijke begeleiding begint met het eerste gesprek. We bespreken samen wat er nodig is om de afstand tot de arbeidsmarkt korter te maken. Het kan dan gaan over de houding en het gedrag tijdens een sollicitatiegesprek, het zelfbeeld of het inzetten van een werkervaringsplek. “Tijdens het intakegesprek ben ik duidelijk en vertel dat iedere kandidaat zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen traject en het vinden van werk. Ik help daarbij. Deze begeleiding verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van de situatie, opleidingsniveau en behoefte van de kandidaat”, zo vertelt jobcoach Marjan.

De coaching

Er volgen na het intakegesprek meestal meer gesprekken. Wat er wordt besproken is erg verschillend. De hoofdzaak is om zo spoedig mogelijk weer aan het werk te gaan, maar hiervoor moeten soms nog hobbels weggenomen worden. Welke hobbels dat zijn, komt in de coachingsgesprekken naar voren. Marjan: “Ik zeg altijd tegen mijn kandidaten dat ik zoveel mogelijk van ze wil weten. Pas als ik een beeld heb, weet ik wat iemand beweegt om bepaalde keuzes te maken. Daarom ben ik benieuwd naar iemand zijn gezinssituatie, of er een sociaal netwerk is, welke hobby’s de kandidaat heeft, wat degene drijft en wat hij/zij leuk vindt of juist niet.”

Kort of lang traject

“De ene kandidaat heeft meer begeleiding nodig dan de ander. Er wordt daarom een keuze gemaakt tussen een kort traject of een lang traject. Sommige mensen spreek ik daarom twee maal per week en anderen één keer in de maand. Dit is afhankelijk van het traject en het aantal passende vacatures. En ook dat is erg persoonlijk, want waar de één behoefte heeft aan persoonlijke aandacht kan een andere kandidaat volstaan met slechts het doormailen van vacatures,” vertelt Marjan.

Opleidingsmogelijkheden

Tijdens het traject zijn er verschillende mogelijkheden voor een opleiding. Zo zijn er cursussen om het CV bij te werken, individuele trainingen, zoals een powerpitch of psychologische hulp en speeddates. Marjan: “Ik zeg wel eens tegen mensen dat alles kan, als het helpt verder te komen bij het realiseren van het doel. Bijvoorbeeld stages, werkervaringsplekken of een opleiding. Dit loopt uiteen van een VCA, een heftruckrijbewijs, een kappersopleiding tot een opleiding tot buschauffeur. Bijvoorbeeld, iemand die als greenkeeper is gestart op een golfbaan. Hij leert de praktijk hiervan in de zomer op de golfbaan en volgt in de winterperiode een opleiding bij het Nordwin college.”

Wat levert het de kandidaat op?

Wat het coachen de kandidaat oplevert is persoonsgebonden. Over het algemeen is het belangrijk om te weten welke beroepen realistisch zijn op de huidige arbeidsmarkt, om de richting aan te geven van het zoeken. Soms levert het een baan op en een andere keer een stapje verder in de maatschappij. Voor de ene kandidaat is het resultaat het deelnemen aan verschillende trainingen, het terugkrijgen van een arbeidsritme of een groter netwerk. Voor een andere kandidaat zijn zaken als erkenning, zelfvertrouwen, zelfinzicht en een mooie CV de resultaten.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.