Pastiel Nieuws Groepstraining Pastiel activeert kandidaten naar werk

Groepstraining Pastiel activeert kandidaten naar werk

Afgelopen week is in de gemeente De Fryske Marren de pilot groepstraining van Pastiel afgerond. De pilot heeft als doelstelling in een korte tijd plaatsingen te realiseren van kandidaten naar een (duurzaam) betaalde baan. In samenwerking met Miks Welzijn is gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling en het versterken van de positie van de kandidaat op de arbeidsmarkt. De groepsdynamiek is hier belangrijk voor gebleken. Van de 15 personen zijn er negen mensen uitgestroomd naar duurzaam werk.

Van elkaar leren
De groepstraining is een maatwerktraject waarbij groepswerk en een individueel traject is gecombineerd. Voor iedere kandidaat was er persoonlijke aandacht van de jobcoach. De kracht van de groep is het samen doormaken van het traject. De groep fungeerde als spiegel en als motivator. Kandidaten leerden van elkaar en kregen er vooral energie van. Het resulteerde in zelfontwikkeling van ieder individu. Er zijn grenzen verlegd en mensen zijn zelfverzekerder en sterker geworden. Het gezamenlijk doormaken van een training is als zeer waardevol en nuttig ervaren. “De wekelijkse training was echt een oppepper voor mij”, vertelt deelneemster Janke. “Het heeft bijgedragen aan het opnieuw vinden van mezelf. Ik vond het daarbij belangrijk dat ik niet alleen stond.”


Janke de Groot, 60 jaar oud en kandidaat groepstraining Pastiel. Zij heeft inmiddels een baan gevonden als activiteitenbegeleidster.

In beweging
De pilot startte dinsdag 5 juni 2018 in de gemeente De Fryske Marren. Met 15 kandidaten sterk ging het traject van start. Het traject duurde 20 weken. Iedere week kwam een ander thema aan bod, bijvoorbeeld: rechten & plichten van de Participatiewet, netwerk(en), sollicitatiegesprekken en speeddaten met uitzendbureaus. Naast een thema is er wekelijks een activiteit georganiseerd door Miks Welzijn. Dit varieerde van spellen, sporten, muziek of creativiteit. Door te bewegen en iets nieuws te doen, zijn mensen geactiveerd. De groep heeft eraan bijgedragen dat mensen elkaar hebben geholpen om sneller uit te stromen naar werk.

Bewegen werkt
Miks welzijn begeleidde een belangrijk onderdeel van de groepstraining: bewegen. Yvonne Winia, beweegcoach bij Miks welzijn: “Wij geloven in de kracht van beweging, om fysiek, maar zeker ook mentaal sterker te worden. Tijdens dit traject met de groep bleek dit te kloppen. Om op deze manier (soms na lange tijd) weer in beweging te komen werd als zeer prettig ervaren. De deelnemers stonden verbaasd over wat ze allemaal kunnen en hoe goed hun lijf daarop reageert. Ook het contact met elkaar was een meerwaarde.”

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.