Pastiel Nieuws Column: Variatie en avontuur

Column: Variatie en avontuur

Jason: ‘Ik heb handvaten gekregen maar ik heb het uiteindelijk zelf voor elkaar gebokst!’

Jason Chang (24 jaar) is matroos op vrachtschip Bodensee en vaart op dit moment tussen Bergen op Zoom en Rotterdam/Antwerpen. Jason heeft het niet makkelijk gehad, hij groeit op in verschillende pleeggezinnen en komt in aanraking met justitie. Daarnaast wordt bij hem een autismespectrumstoornis (ASS) vastgesteld, waarbij informatie in je hersenen anders verwerkt wordt dan bij de meeste mensen.

 

 Ruige jeugd

Jason groeit op in Groningen en woont daarna een aantal jaren in Franeker. Jason: ‘Ik had geen gemakkelijke en ook best een ruige jeugd, vanaf mijn derde jaar ben ik opgegroeid in pleeggezinnen.’ Zijn moeder kan niet voor hem zorgen en zijn vader is niet in beeld. Hij gaat naar school en volgt later een mbo-opleiding voor verkoopmedewerker. Door de ASS vindt hij het echter moeilijk om mee te komen op school. Daardoor gaat hij spijbelen en raakt op het verkeerde pad. Dan komt hij terecht bij MindUp, zij bieden de juiste begeleiding, zorgen voor onderdak en structuur. Het gaat een tijdje beter maar hij krijgt een terugval. Jason: ‘Ik belandde weer op de bank en deed hele dagen niets.

 

 

Aan de slag als matroos

Dan ontmoet hij zijn vriendin, zij werkt als matroos op een binnenvaartschip in de regio Brabant. Ze denkt dat het ‘varen ook een mooie kans voor hem kan zijn. Haar werkgevers van Vervoer Binnenvaart uit Willemstad willen het gesprek wel aangaan. Via de gemeente Waadhoeke wordt hij aangemeld bij Pastiel. Jobcoach Frans helpt hem met het traject om aan de slag te kunnen gaan als matroos. Na een kennismakingsgesprek gaat het snel. De werkstageovereenkomst wordt opgesteld en Jason start op 1 juni 2020 met de verkorte praktijkopleiding tot matroos. Door zijn ASS is dit echter niet gemakkelijk en de werkstage wordt verlengd van drie naar zes maanden. Hierna heeft hij nog iets meer tijd nodig maar slaagt uiteindelijk! Daarmee is hij officieel matroos en kan hij op ieder willekeurig schip aan de slag. Zijn werkgevers belonen hem met een jaarcontract.

Vrijheid en zelfstandigheid

Jason werkt met enorm veel plezier als matroos. Jason: ‘Ik heb handvaten gekregen, maar ik heb het zelf uiteindelijk voor elkaar gebokst! Het werken in de binnenvaart biedt ook de kans om mijn complete vrijheid en zelfstandigheid terug te winnen. In instellingen werd ik altijd geleefd en werd er gezegd wat ik moest doen.’ Omdat Jason op veel verschillende plekken komt is zijn werk heel gevarieerd en avontuurlijk. Zijn werkgever heeft meerdere schepen, dus de kans is aanwezig dat hij ook op andere schepen gaat varen. Hij is trots! ‘Voor iemand met ASS zoals ik, is omgaan met veranderingen en snel en adequaat reageren erg moeilijk. Dit werk traint mij om met veranderingen om te gaan.’ Hij heeft nu dromen en ambities om verder te komen en denkt erover om verder te leren.

Jason is erg blij met de begeleiding van Pastiel én de kans die zijn werkgevers hem hebben geboden. Hij ziet zijn toekomst met veel vertrouwen tegemoet.

 Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.