Pastiel Nieuws Column: Van turbulent leven naar stabiliteit, op eigen kracht

Column: Van turbulent leven naar stabiliteit, op eigen kracht

Tjitske: “Ik wil wat van mijn leven maken” 

Tjitske Bleeker is 43 jaar en woont in Harlingen. Via Pastiel werkt ze sinds 2020 bij Cendris als klantenservice medewerker. Tjitske is blij dat dit belangrijke doel in haar leven afgevinkt is: werken. Want ze heeft nogal wat meegemaakt. Een onstabiele jeugd zorgt voor veel onzekerheid. Toen ze scheidde zette ze een punt achter dat leven. Tjitske vocht voor stabiliteit, waar werken een belangrijk onderdeel van is. Dat is gelukt via Pastiel. Maar daar ging heel wat aan vooraf.

Levensverhaal

Het leven van Tjitske kent heel veel zogenaamde ups en downs. Het wordt een open gesprek: een levensverhaal zonder poespas. Maar er schuilt een zorgelijk verleden achter een paar mooie, heldere ogen. Tjitske groeit op zonder vader. Tot haar elfde woont ze, samen met haar moeder, bij haar opa. Haar moeder laat haar plotseling achter, voor een nieuwe liefde. Maar haar moeder komt weer in beeld. ‘Vanaf die tijd begon het verkeerde leven’, vertelt Tjitske. De vriendjes van haar moeder misbruiken Tjitske keer op keer. Dit werd normaal voor haar. Tjitske: ‘Totdat ik verkering kreeg op mijn 15e. Pas toen begreep ik dat dingen anders hoorden te gaan.’

Ongeluk

De relatie met haar moeder verslechtert. ‘Toen ik 16 was vond ze weer een nieuwe liefde en liet me weer alleen achter.’ Tjitske redt het redelijk alleen, maar op haar 18e blijkt ze zwanger te zijn. Ze had haar leven net een beetje op de rit: werk bij Empatec en een fijne relatie. Haar opa komt ook nog te overlijden en ze heeft geen contact meer met haar moeder. Alles wat Tjitske had opgebouwd lijkt weer weg te vallen. Maar met steun van haar schoonouders krijgt ze weer stabiliteit in haar leven. Ze krijgt uiteindelijk vier kinderen en werkt als schoonmaakster. Totdat het noodlot toeslaat: haar zoontje krijgt de diagnose leukemie en komt op tienjarige leeftijd te overlijden. Een scheiding volgt. Als haar tweede man haar er in 2019 zonder pardon uitzet, komt ze er weer alleen voor te staan. Tjitske belandt in de bijstand. 

Doelen

Het leven zit haar niet mee. Maar daar neemt ze geen genoegen mee. Ze stelt zichzelf drie doelen: een onafhankelijk leven, een eigen huisje en werk. Binnen een jaar krijgt ze alle drie voor elkaar. ‘Eigenlijk heb ik zelf het meeste gedaan,’ vertelt Tjitske. ‘Mijn jobcoach van Pastiel en ik hadden weinig contact, want daar had ik om gevraagd vanwege de zware tijd die ik achter de rug had. Ik draaide gewoon de CV-training, sollicitatietrainingen en het klantcontact-traject mee’. Dat heeft geholpen, want via Pastiel krijgt ze werk in een klantcontactcenter. Haar onzekerheid is groot vanwege haar verleden, maar ze zet door om zichzelf te ontwikkelen. Met als resultaat: weer een half jaar verlenging van haar contract!

Een verdrietig verhaal, wat heel anders had kunnen aflopen. Tjitske is hét voorbeeld van doorzettingsvermogen. Al moet ze er zelf nog wat vaker in geloven. Pastiel doet dat zeker!

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.