Pastiel Nieuws Column: Opgeven is geen optie

Column: Opgeven is geen optie

 Een vrolijke dame komt het lokaal binnen. Ze gaat rustig zitten en stelt zich lachend voor: de 32-jarige onderwijsassistente Jackie van der Zee – Mollinga. Via Pastiel werkt ze op De Diken, een school voor algemeen bijzonder praktijkonderwijs in Sneek. Haar collega Annejet Slippens komt er gezellig bijzitten, onder het genot van een kop dampende thee. Inmiddels heeft Jackie – na een proefplaatsing – een vast contract gekregen.

Tandje erbij

Het gaat goed met Jackie. Dat is in het verleden wel anders geweest. In haar eerste drie levensjaren heeft ze problemen met haar gezondheid. Artsen denken dat er sprake is van een tumor. Dit blijkt een opgezwollen bijnier te zijn. Tot twee keer toe wordt ze geopereerd. Hierdoor brengt ze een lange periode in het ziekenhuis door. Als gevolg van medicatie krijgt ze ook nog een allergische reactie en loopt een hersenvliesontsteking op. Het gevolg is een ontwikkelachterstand. Lopen, praten, fietsen; alles komt later. Oefenen en flink doorzetten, dat is wat ze doet. Ze krijgt het advies om naar de praktijkschool te gaan. Haar ouders besluiten anders: ze hebben liever dat Jackie naar het reguliere onderwijs gaat, omdat ze niet een heel goed beeld hebben van praktijkonderwijs. Haar ouders adviseren: als je hoger wilt eindigen in het leven, dan moet er een tandje bij. Opgeven is geen optie.

Bikkelen

Jackie neemt het advies van haar ouders ter harte. Ze bikkelt door en behaalt verschillende diploma’s: dierenverzorging, helpende in de zorg, kinderopvang én onderwijsassistent. Jackie vindt uiteindelijk werk in het speciaal basisonderwijs. Wanneer ze samen met haar toenmalige vriend een kindje krijgt, stopt ze met werken. En dan gaat de relatie over. Jackie komt er alleen voor te staan. Ze is ten einde raad. Ze wil haar zoon het goede voorbeeld geven en besluit dat het anders moet. Ze zoekt psychische hulp, valt enorm af en vindt een nieuwe woning. Alleen een baan vinden lukt haar niet. Via de gemeente wordt ze aangemeld bij Pastiel. Met hulp van haar jobcoach gaat ze op zoek naar passend werk, bij voorkeur in het onderwijs.

Er is altijd een mogelijkheid

Het vinden van een betaalde baan lukt niet. Gelukkig weet Pastiel een onbetaalde werkervaringsplek bij bijzonder praktijkonderwijs De Diken voor Jackie te regelen. Diken docent Annejet Slippens is meteen enthousiast. “De school gunt Jackie een plek om ervaring op te doen, ze mag zo lang blijven als ze wil. Doordat Jackie zelf altijd moeite met leren heeft gehad, voelt ze de leerlingen haarfijn aan. Dit maakt haar heel geschikt voor het werk,” vertelt Annejet. En dan gebeurt er een klein wonder. Er ontstaat tóch een mogelijkheid om Jackie een contract aan te bieden. Hiermee is ze uit de uitkering en is de hulp van Pastiel niet langer nodig. Al kan ze altijd terugvallen op haar jobcoach als ze dat wil. Jackie is trots. Ze laat hiermee haar zoontje zien dat opgeven geen optie is. “Als je iets graag wilt, is er altijd wel een mogelijkheid,” sluit Jackie af.

En dát is waar Pastiel het voor doet. Kandidaten stimuleren om de juiste werkplek te vinden. En samenwerken met bedrijven die kandidaten een werkplek – betaal of onbetaald – gunnen binnen hun werkomgeving.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.