Pastiel Nieuws Column: Op de vlucht voor de oorlog. Van Aleppo naar Franeker.

Column: Op de vlucht voor de oorlog. Van Aleppo naar Franeker.

Zijn haar is netjes gekapt. Zijn donkere ogen stralen. Een verzorgde jongeman staat achter de kassa. De 33-jarige Syrische Samer Kurdi. Vol enthousiasme helpt hij een dame aan zijn balie met afrekenen. Samer helpt al jaren klanten. Nu bij de Hema in Franeker. Toen hij nog in Syrië woonde deed hij dit in zijn eigen winkel. Helaas heeft hij vijf jaar geleden huis en haard moeten achterlaten vanwege oorlog in zijn thuisland.

Oorlog

Syrië is zijn thuis. Samer woont hier met zijn ouders en drie broers. Ze hebben een mooie woning, in een rustige buurt van miljoenenstad Aleppo. Als Samer zijn middelbare school heeft afgerond weet hij wat hij wil: een eigen winkel beginnen. Hij koopt boeken, kantoor- en schoolartikelen in. Alle voorbereidingen zijn getroffen. Vol trots opent hij zijn eerste winkel, in het centrum. Samer geniet van de bedrijvigheid. Een praatje maken met de mensen, dát vindt hij mooi. De winkel draait goed en hij wil graag nog meer winkels openen. Maar dan breekt de oorlog uit.

Op de vlucht

De eerste maanden houdt Samer zijn winkel open. Hij hoopt dat de oorlog snel over zal gaan. Maar helaas blijkt dat niet het geval. Het wordt steeds onveiliger. En dan moet hij vluchten. Hij steekt de grens over naar Egypte. Hier kan hij maar tijdelijk verblijven. Daarom reist hij door naar Turkije. Ook hier is zijn verblijf van korte duur. Er is geen werk te vinden en zijn geld raakt op. In zijn eigen land is het nog steeds onveilig. Toch keert hij weer terug. Samer sluit zijn winkel en verkoopt al zijn spullen. Het geld gebruikt hij om af te kunnen reizen naar een veilig land. Zijn lange reis eindigt in Nederland. Hier wordt hij opgevangen in een AZC (asielzoekerscentrum). In de maanden die volgen verblijft hij in verschillende AZC’s, in afwachting van het besluit van de Overheid.

Aan het werk!

Na een jaar ontvangt hij goed nieuws: hij mag in Nederland blijven. Samer is dolblij! Hij leert de Nederlandse taal spreken en krijgt een woning toegewezen. Hij wil ontzettend graag aan het werk. Niet werken is geen optie. Samen met zijn Pastiel jobcoach regelt hij een werkervaringsplek bij de Hema. Dit bevalt zo goed dat Ruurd Toren, de eigenaar van Hema Franeker, zijn contract verlengt. Ondertussen volgt Samer ook de opleiding Detailhandel. Het is een opleiding van twee jaar. Maar hij pakt het zo snel op, dat hij na een jaar de opleiding al afrond. Hij is trots. Hij heeft een huis, een leuke baan én een diploma op zak. Zijn droom? Nog lang bij de Hema blijven werken. Omdat hij het hier heel erg naar zin heeft met zijn aardige collega’s. En wie weet in de toekomst ooit weer zijn eigen winkel openen.

En dát is waar Pastiel het voor doet. Mensen motiveren en stimuleren om (door) te leren en een baan te vinden die helemaal bij hun kwaliteiten en ervaring past.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward. 

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.