Pastiel Nieuws Column: Niet werken bleek verschrikkelijk

Column: Niet werken bleek verschrikkelijk

Lasapparaten, stellages en elektro-opstellingen, klaar voor gebruik. Je voelt er de mensgerichtheid en de kennis. Bij Cottus in Heerenveen. Dé vakschool en detacheerder op het gebied van installatie en elektrotechniek. Bijna zeven jaar heeft Danny Oskam geen vast werk. Hij vindt het moeilijk om zelf ergens mee te starten. En wordt negatief over zichzelf. Wurkjouwer en Pastiel zorgen voor meer eigenwaarde, zelfverzekerdheid en de structuur die Danny mist. Cottus zorgt voor een opleiding op maat én werk. Danny gelooft weer in zichzelf, haalt zijn certificaten voor veilig werken en doet er weer toe. Dat had hij nodig! Zonder Pastiel en Cottus zat hij waarschijnlijk nog thuis.

Eigenwaarde

Vrolijk en opgewekt stapt Danny binnen bij Cottus. Net klaar met zijn werk als assemblagemedewerker. In zijn nopjes is hij. Danny rondde jaren geleden een MBO opleiding ICT af. Hij merkt dat structuur en een duidelijk doel belangrijk voor hem is. En af en toe een steuntje in de rug. Werk zoeken blijkt lastig. Met als gevolg dat hij lange tijd thuis komt te zitten. Hij ontwikkelt een slecht dag- en nachtritme. Dit zorgt voor problemen thuis. Zijn onzekerheid wordt groter en zijn eigenwaarde slechter. En het gat naar werk lijkt onoverbrugbaar.

Hulptroepen

Danny kiest er in 2012 voor om op zichzelf te gaan wonen. Via de gemeente komt hij bij Wurkjouwer terecht. Dit brengt hem weer structuur. Tuinen onderhouden is zijn dagelijkse bezigheid. Niet zijn achtergrond, maar thuis zitten was verschrikkelijk. Een coachingstraject via Pastiel geeft hem het zelfvertrouwen dat hij nodig heeft om aan de slag te gaan. Pastiel helpt hem positief naar dingen te kijken, activeert hem, helpt zijn CV op orde te maken en zijn veiligheidspapieren te halen. Bovenal maakt Pastiel inzichtelijk waar zijn mogelijkheden liggen. Met als resultaat dat Danny in mei 2019 begint bij Cottus aan een leerwerktraject in de elektrotechniek. Met nog een beetje onzekerheid, maar toch met meer zelfvertrouwen. Dat lijkt een kleine verandering, maar voor Danny een grote stap in zijn leven.

Dé match

Oeds Toonstra, Projectmanager installatietechniek bij Cottus, vindt het prachtig om te investeren in de mens die een hele weg voor zich heeft. En een steuntje in de rug te geven. Gecombineerd met de commercie. Het maatwerk tussen mens en werkgever is heel belangrijk. En mensen die echt ‘willen’! Dát is nodig voor succes. Mensen verdienen een kans en dat biedt Cottus. Iedereen heeft zijn ups en downs en zijn verleden. Ook Danny. Maar hij heeft de deur achter zich dicht gedaan en kijkt naar voren. Hij zit niet meer thuis en heeft zijn eigenwaarde terug. Trots ben ik en ik ben blij dat ik daaraan heb kunnen bijdragen, sluit Oeds af.

En dát is waar Pastiel het voor doet. Met intrinsieke motivatie, activatie en een juiste samenwerking mensen begeleiden naar werk.

Publicaties: Dit verhaal is ook gepubliceerd in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.