Pastiel Nieuws Column: Met extra inzet kom je er wel!

Column: Met extra inzet kom je er wel!

Sieta: “Ik red me prima!”

Sieta Westra-Wijtsma (52 jaar) werkt bij Elis Cleanroom. Het bedrijf ontzorgt in veiligheid en hygiëne. De organisatie heeft wereldwijd verschillende vestigingen. Sieta werkt op de vestiging in Bolsward. Via Pastiel werkt ze hier in een cleanroom. Een functie die goed bij haar past!

Slechtziend

Sieta groeit op in een warm gezin. Zo op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. Toch blijkt dat ze een oogafwijking heeft. Hierdoor heeft ze minder zicht dan andere mensen. Ondanks haar slechtziendheid redt Sieta zich uitstekend. Sieta: “Ik draaide vroeger prima mee in het gezin. Ik ging gewoon naar school, soms met hulp van Bartiméus (stichting voor slechtziende of blinde mensen). Pas in de puberteit liep ik soms tegen dingen aan die ik niet kan. Bijvoorbeeld autorijden of racefietsen. Maar ach, ik red me prima en heb mezelf nooit in een hokje geduwd.” Sieta heeft de opleiding Mdgo AW gevolgd (voorloper van de opleiding Sociaal Pedagogisch werk). Ze werkt graag met mensen met een verstandelijke beperking. Sieta: “Ik heb wel geprobeerd om in mijn vakgebied werk te vinden, maar daarvoor moet je mobiel zijn. Met cliënten de stad in, of naar het ziekenhuis. Ik moest dat al snel laten varen, want ik heb geen rijbewijs.”

Werkplek bieden

Door de jaren heeft Sieta veel verschillende werkzaamheden geprobeerd. Werken op een administratie, in een ziekenhuis, vrijwilligerswerk. Helaas kon ze nergens voor een langere periode blijven. Sieta: “Soms dacht ik: ik stop met solliciteren. En dan kwam er toch altijd wel weer iets op mijn pad. Op een gegeven moment werd ik via de gemeente aangemeld bij Pastiel. Mijn Pastiel-jobcoach Carolien heeft mij geholpen om mijn CV te actualiseren en ze heeft verschillende werkgevers benaderd. Waaronder Elis Cleanroom. Na de kennismaking mocht ik proefdraaien op alle afdelingen. Ik kwam ik tot de conclusie dat ik graag in een cleanroom wil werken, hier kom ik het beste tot mijn recht. Hier vouwen en pakken wij kleding in voor klanten.”

Kans

Bij Elis Cleanroom zijn ze maar wát blij met Sieta. Ze heeft een vergrootglas nodig om de drogers aan te zetten en voor het controleren van de kleding. Dat is het enige waarin ze zich onderscheid van haar collega’s. Verder draait ze gewoon mee in het team. Sieta compenseert haar slechtziendheid met zoveel enthousiasme en motivatie, dat ze wordt omarmt door de groep. Sieta sluit trots af: “Ik ben ontzettend blij dat Elis Cleanroom mij een kans heeft gegeven. Zonder hulp van Pastiel was dit niet gelukt!“ Monique Pieterse Manager Production bij Elis Cleanroom: “Ik had nog niet eerder van Pastiel gehoord, maar ik was meteen enthousiast. Wij vinden het belangrijk dat ons bedrijf bijdraagt aan de maatschappij, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden. Wij denken dat als alle bedrijven dit zouden doen, er ook geen sprake meer is van een afstand.”

Pastiel werkt graag samen met werkgevers die kandidaten een kans willen bieden, door naast werkervaring óók naar hun kwaliteiten te kijken.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.