Pastiel Nieuws Column: Mensen helpen via social return

Column: Mensen helpen via social return

Maurice: “Ik vind het mooi wanneer ik iets voor iemand kan betekenen.”

Maurice de Bruin (38 jaar) is – samen met zijn compagnon – eigenaar van OVcare: een specialistisch schoonmaakbedrijf met een brede ervaring in het dagelijks rijklaar maken en onderhouden van het wagenpark in het openbaar vervoer voor de gehele provincie Friesland. Een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering is social return; een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om die reden hebben zij meerdere medewerkers van Pastiel in dienst.

Interessant

Maurice: “In het verleden heb ik verschillende functies gehad op het gebied van projectmanagement. Heel interessant, maar op een gegeven moment werd dat ook vermoeiend. Ik kwam op een punt dat ik een nieuwe uitdaging wilde aangaan. Net rond die periode kwam ik in contact met mijn huidige compagnon. Hij had een eigen bedrijf en was bezig met een aanbestedingsopdracht. Hier wilde ik graag aan meedoen. Samen hebben wij ons toen ingeschreven om deze opdracht over te nemen van het bedrijf dat Connexxion (nu Arriva) ondersteunde.” OVcare kreeg deze aanbesteding toegewezen, mede omdat ze veel aandacht hadden besteed aan hoe ze wilden samenwerken met verschillende deelgemeenten in Friesland.

Social return

Maurice: “We zijn vrij klein begonnen. Intussen hebben we 24 mensen in dienst. Het contact met onze medewerkers geeft me veel voldoening. Soms kom ik mensen tegen die vastzitten in het sociale systeem. Ze krijgen dan niet de juiste hulp die zij nodig hebben om weer op te krabbelen. Via social return kan OVcare hen tóch helpen. Zo is het contact met Pastiel ontstaan. Ze denken met ons mee over hoe we hier het beste invulling aan kunnen geven. Door de jaren heen hebben zij verschillende kandidaten aangedragen. Momenteel hebben we meerdere medewerkers in dienst via Pastiel. Maar ook via de sociale werkbedrijven Caparis en NEF in andere deelgemeenten. Onze tegenprestatie is om medewerkers verder te helpen. Ik vind het mooi wanneer ik iets voor iemand kan betekenen.”

Perspectief bieden

Ook Pastiel-kandidaat Hendrik werkt bij OVcare. Hij was een man die veel tegenslagen heeft moeten verwerken in zijn leven. Toen hij net bij OVcare kwam werken, moest hij erg wennen om te werken binnen een bedrijfsstructuur. Na een gesprek bleek dat hij behoefte had aan vrijheid binnen zijn werkzaamheden. Maurice: “Ik geef onze medewerkers de vrijheid die ze nodig hebben. Maar ik vraag er dan wel voor terug dat ze hun werk waarmaken.” Intussen werkt Hendrik nu ruim zes jaar bij OVcare. Hij maakt de bussen van binnen en van buiten schoon, tankt ze af én zet deze klaar voor de ritten van de volgende dag. Maurice: “Ik zie onze medewerkers stuk voor stuk groeien. Het contact met Pastiel verloopt goed. Een mooie samenwerking die perspectief biedt voor mensen die het nodig hebben.”

OVcare geeft mensen een kans. Dat slaagt niet altijd, maar er zijn gelukkig verschillende Pastiel-kandidaten voor wie het wél gelukt is om passend werk te vinden bij OVcare.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.