Pastiel Nieuws Column: Leven in het nu

Column: Leven in het nu

Alaa: “Ik heb mijn draai helemaal gevonden in Nederland!”

Een vriendelijke dame doet de deur open van haar mooie appartement in het centrum van Franeker. Met haar donkere haar en bruine ogen is ze een opvallende verschijning. Alaa Hayatleh (33 jaar) groeit op in Syrië. Door de oorlog moest ze, tot haar grote verdriet, haar thuisland ontvluchten. Intussen woont ze zo’n zes jaar in Nederland. Ze loopt stage bij Pastiel en vindt uiteindelijk werk bij NewBees.

Op de vlucht

Alaa is geboren in Abu Dhabi. Maar ze groeit op in Damascus, de hoofdstad van Syrië. Samen met haar ouders, broers en zussen. Ze studeert sociologie aan de universiteit van Damascus. Ze geniet volop van het leven. Totdat de oorlog uitbreekt. Alaa: ‘Omdat mijn vader 40 jaar in Abu Dhabi heeft gewerkt, heeft hij geprobeerd hier een verblijfsvergunning voor ons te regelen. We mochten daar helaas niet lang blijven. Daarom moesten we ons plan bijstellen.’ Ze besluiten via Turkije en Griekenland af te reizen naar Nederland. Het gezin wordt noodgedwongen opgesplitst. Alaa legt de reis af met haar moeder en zusje. ‘Het was een lange en moeizame tocht, van meer dan 15 dagen. Vol onzekerheid en verdriet.

Stage

Eenmaal aangekomen in Nederland wordt Alaa, samen met haar moeder en zusje, opgevangen in het asielzoekerscentrum (AZC) in Ter Apel. En vervolgens in Groningen. In totaal verblijven ze ongeveer een jaar in de AZC’s. Dan krijgen ze goed nieuws: er is een woning beschikbaar in Franeker. Ze verhuizen hier naartoe. Alaa: ‘De eerste maanden moest ik wel veel huilen. Ik had enorm heimwee naar mijn thuisland.’ Toch begint Alaa langzaam te wennen aan de mooie, Friese stad. Via de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân wordt ze aangemeld bij Pastiel. Pastiel-jobcoach Margaret wordt aan haar toegewezen om haar te helpen met het vinden van werk. Mensen helpen, dát is waar Alaa goed in is. Daarom besluiten ze dat Alaa stage gaat lopen bij Pastiel, als jobcoach. Margaret is haar jobcoach en stagebegeleider. Alaa leert hier heel veel van. Ze is dankbaar voor deze kans.

Draai gevonden

Maar op een gegeven moment wil Alaa graag haar eigen geld verdienen. Jobcoach Margaret vindt een vacature bij NewBees en legt dit voor aan Alaa. NewBees bereidt nieuwkomers, vluchtelingen, voor op een baan: op een plek in onze samenleving. Ze matchen nieuwkomers met opleidingen en stages bij lokale ondernemers en organisaties. Omdat Alaa in hetzelfde schuitje heeft gezeten, kan ze nieuwkomers als geen ander helpen. Een perfecte match! Alaa: ‘Ik heb mijn draai helemaal gevonden in Nederland. Binnenkort ga ik trouwen met mijn vriend. We gaan verhuizen naar Den Haag. Ik wil daar graag werken en ik sta open voor alle kansen die op mijn pad komen!‘

Alaa kijkt niet meer achterom, maar leeft in het nu. Haar toekomst bouwt ze op in Nederland. Mede dankzij Pastiel heeft ze haar plek gevonden in onze maatschappij.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.