Pastiel Nieuws Column: Je kunt rekenen op Pastiel. Altijd.

Column: Je kunt rekenen op Pastiel. Altijd.

Een vlotte dame opent de deur van haar prachtige woning in Echtenerbrug. Twee heldere kijkers, richten zich op. Gerda Smid, 40 jaar, en alleenstaande moeder van twee kinderen. Ze heeft haar leven ogenschijnlijk goed op orde. Een aantal jaren was dit niet het geval. Ze zat diep in de schulden en kwam hierdoor in de schuldsanering. Een zware tijd. Maar Gerda is niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze houdt haar leven op orde, door te werken. Hét middel om structuur te behouden en te doen waarvoor ze komt te staan: schulden aflossen en weer op eigen benen staan. En dat lukt, met behulp van Pastiel.

Geboren kraamverzorgster

Gerda vertelt over haar jeugd en haar passie voor de zorg die al op haar vierde ontstaat. Toen haar broertje werd geboren, wist ze al: dit wordt later mijn beroep. In een fijn gezin, met één broertje, groeit ze op. Haar broertje is echter zo ziek dat hij op zijn 14e een nieuwe nier krijgt. De zorg voor hem, neemt ze onbewust mee om haar wens in vervulling te laten gaan: kraamverzorgster worden. Op het SBO in Heerenveen kiest ze daarom ook de zorg-kant. Op het MBO gaat ze Verzorging studeren. Ze stevent af op haar diploma, totdat ze op haar 21e zwanger raakt. Ineens ziet het leven er heel anders uit.

Hard werken

Ze stopt haar opleiding vroegtijdig wegens haar zwangerschap. Ook na de geboorte van haar zoon pakt ze haar opleiding niet meer verder op. Maar haar droom om kraamverzorgster te worden blijft. Als haar zoon vier maanden oud is wekt iets haar interesse. Een kraambureau in de buurt zoekt mensen én zij bieden een interne opleiding aan. Het tij keert voor Gerda. Ze werkt een aantal jaren in het vak en heeft de tijd van haar leven. Helaas gaat het thuis minder goed. De zorg voor haar kind komt bijna volledig op haar schouders terecht. Want haar (ex-) man is er eigenlijk nooit. Als haar zoon drie is, besluit ze te scheiden.

Er altijd zijn

Gelukkig treft Gerda een nieuwe liefde. Waar ze samen een kindje mee krijgt. Maar helaas houdt ook deze relatie geen stand. Ze besluit te scheiden en ze blijft alleen achter, met twee kinderen. En een financiële schuld. Dát terwijl ze ook haar baan verliest. Drie jaar schuldsanering is het vonnis. Pastiel biedt uitkomst met administratief- en schoonmaakwerk. Maar Pastiel wakkert het vuurtje nog eens aan: weer werken in de zorg. Door een beroepskeuzetest, sollicitatietrainingen, het schrijven van sollicitatiebrieven en geestelijke steun kiest ze weer voor het vak als kraamverzorgster. Ze solliciteert bij NOP/Lemsterland en stroomt via een stage in bij de organisatie. Ze krijgt een contract! “Pastiel heeft me altijd de juiste steun gegeven. Ze waren er altijd, precies op die momenten dat ik ze echt nodig had.”

En dát is waar Pastiel het voor doet. De begeleiding geven die een kandidaat nodig heeft. En samen met hen een duurzame werkplek vinden.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward. 

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.