Pastiel Nieuws Column: Het goede voorbeeld geven

Column: Het goede voorbeeld geven

Ze is een dame die weet wat ze wil; de 38-jarige Riekie. In haar eentje zorgt ze voor haar vier kinderen. Ze geeft heel veel om haar gezin. Riekie heeft een aantal jaren niet gewerkt, omdat ze haar handen vol heeft aan haar gezin. Maar onlangs heeft ze alles op alles gezet om in de zorg te gaan werken. Met een duwtje in de rug van Pastiel is dit gelukt. Inmiddels werkt ze bij de Westerpoort in Franeker. Als woonzorgondersteuner verzorgt ze ouderen met dementie.

Isolement

Na de middelbare school gaat Riekie in de supermarkt werken. Tot ze zwanger raakt van haar eerste kindje. Ze stopt met werken om voor haar baby te zorgen. In de jaren erna volgen nog drie kinderen. Gedurende deze periode werkt Riekie niet. Op een bepaald moment gaat haar relatie over. Ze komt er alleen voor te staan. Dit is niet altijd even gemakkelijk. Geen werk, maar wel de zorg voor vier kinderen. Ze ontvangt een uitkering. Af en toe doet ze schoonmaakwerk, maar dit is onvoldoende om uit de uitkering te raken. Riekie raakt in een sociaal isolement en heeft weinig contact met mensen. Dit doet haar veel verdriet.

Verandering

Ze wil haar kinderen meegeven dat werken belangrijk is en besluit dat er iets moet veranderen. Maar werk vinden lukt haar niet zonder hulp. Via de Dienst Noardwest Fryslân wordt ze daarom aangemeld bij Pastiel. Door haar Pastiel jobcoach wordt ze gestimuleerd om op zoek te gaan naar werk. Een goede vriendin van Riekie werkt in de zorg. Als woonzorgondersteuner helpt ze ouderen met dementie. Een kopje koffie drinken, een arm om de schouder. Maar ook een luisterend oor bieden. Voor verhalen, bijvoorbeeld over vroeger. Riekie haar wens om in de zorg te werken is aangewakkerd door haar vriendin. Ze trekt ‘de stoute schoenen aan’ en solliciteert bij de Westerpoort in Franeker.

Met vlag en wimpel

En met succes. Onlangs heeft Riekie de cursus voor woonzorgondersteuner gevolgd. En deze met vlag en wimpel behaald. Haar eerste certificaat sinds de middelbare school! In het begin was het wel even wennen om weer te werken. Met ook nog de zorg voor vier kinderen is het soms best ‘puzzelen’ met opvang. Maar tot nu toe gaat dit heel goed. Ik wil graag het goede voorbeeld geven aan mijn kinderen. Het is goed om te werken voor je geld, benadrukt Riekie. Dankzij de hulp van verschillende instanties, waaronder Pastiel, heeft Riekie haar leven weer op de rit. Ze ontvangt niet langer meer een uitkering. Riekie komt weer in contact met mensen. Dit doet haar goed. Ze voelt zich weer van waarde. Voor zichzelf én voor anderen.

En dát is waar Pastiel het voor doet. Mensen motiveren. En stimuleren om weer onderdeel uit te maken van de arbeidsmarkt. Zodat zij zich (weer) van waarde voelen.

Publicaties: Dit verhaal is ook gepubliceerd in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.