Pastiel Nieuws Column: Gewoon werken

Column: Gewoon werken

Hille: ‘Ik leed een teruggetrokken leven.’ 

In zijn werkkleding zit hij al te wachten bij de receptie. Mooi op tijd, zoals afgesproken. Hille Leistra, 62 jaar en woonachtig in Winsum. Hij werkt via Pastiel bij Unis Group in Grou. Unis is specialist in industriële elektronica. Hille werkt er nu negen maanden , via Pastiel, als demontagemedewerker. Eerst via een proefplaatsing en daarna kreeg hij een jaarcontract. Hij heeft niet altijd geluk gehad met werk in zijn leven. En zijn vervelende jeugd heeft hier ook niet aan bijgedragen.

Moeilijk leren

Hille Leistra houdt van praten. Hij kent veel details uit het verleden en het heden. En daar vertelt hij graag over. Veel verschillende werkgevers pronken op zijn CV. Een man met ervaring in verschillende soorten werk. Altijd werk met de handen. Hille blijkt een handige man, die altijd hard heeft gewerkt. School ging hem niet heel goed af vroeger. ‘Ik kon het allemaal niet goed bijbenen op de basisschool. Leren was moeilijk voor mij.’ Daardoor ging Hille naar LOM-onderwijs toe. Op school zat hij op zijn plek, omdat hij met zijn handen kon laten zien wat hij kon. Thuis had hij het ook heel fijn. Hij groeide op met een broer en twee zussen, zijn moeder en hardwerkende vader. Maar in het dorp vond Hille het verschrikkelijk.

Hard werken

Hij viel buiten de boot. ‘Ik heb drie jaar op de lagere school gezeten. Daarna ging ik naar speciaal onderwijs. Waar ik erg mee gepest ben. Ik verloor aansluiting bij de kinderen uit het dorp en ik moest vechten om te overleven. Daar heb ik nog steeds last van.’ Hij had niet veel sociale contacten. Als hij dat wel had, dan waren het kinderen die buiten het dorp woonden. Hij haalde de CTS richting motorvoertuigen en metaal en ging direct aan het werk. Hij kreeg allerlei baantjes: productiewerk, montagewerk, schoepen slijpen en schuren, slijperij, rubberbewerking. En hij haalde diverse certificaten. Maar hij had niet altijd geluk. Óf het bedrijf ging reorganiseren óf het bedrijf ging verhuizen, waardoor hij weg moest. Na de laatste reorganisatie zat hij bijna tien jaar thuis en hij kreeg er ook nog een zware hartoperatie bij. ‘Dat was een zware tijd’, aldus Hille.

Passend werk

‘Het was natuurlijk verschrikkelijk, alleen maar thuis zitten. Het was crisis en ik had ook niet een heel mooi CV’, vertelt Hille, ‘maar ik wilde alles wel doen.’ Pastiel kwam na een tijdje in beeld. Hij kon wel een oppepper gebruiken en wat hulp bij solliciteren en bij zijn CV opmaken. Door zijn jeugd is hij erg onzeker geworden. Daar heeft Pastiel hem bij geholpen. Samen met zijn jobcoach ging hij op gesprek bij Unis Group. Hij kon direct wel beginnen. En zelfs nog twee kandidaten van Pastiel. ‘Ik zit nu op mijn plek. Het is gezellig en mooi werk voor mij, wat ik goed kan doen vanwege mijn gezondheid.’

Hille is blij met de hulp van Pastiel en zijn werk bij Unis Group. Hij hoopt hier tot aan zijn pensioen te kunnen blijven werken.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.