Pastiel Nieuws Column: Gevoel van vrijheid

Column: Gevoel van vrijheid

Een vriendelijke lach. Een warme uitstraling. Je voelt je meteen op je gemak bij deze dame. Ludmila Evmenova. Ze is 49 jaar en komt uit Rusland. Zo’n 19 jaar geleden verruilde ze haar thuisland voor Nederland. Het was politiek erg onrustig in Rusland. Waardoor haar toenmalige man niet langer kon blijven. Hij vluchtte naar Nederland en nam Ludmila en hun 10-jarige zoon mee. Deze verandering had grote impact op het gezin.

Impact

Ludmila was niet voorbereid op deze verandering. En had flink wat tijd nodig om alles op een rij te zetten. Een nieuw land, een nieuwe taal, andere mensen en gewoontes. Ze moest dan ook erg aan alles wennen. Eenmaal in Nederland kreeg ze nog drie kinderen. Met haar toenmalige man heeft ze inmiddels geen contact meer. Het gezin bestaat nu uit drie zoons en een dochter. Met Ludmila als zachtaardige moeder aan het hoofd. Ze doet er alles aan om haar kinderen een fijn thuis te geven.

Ruimte

In Rusland heeft ze diverse banen gehad. Verkoopster, kapster én privéchauffeur. Dit laatste wil ze al van jongs af aan. Autorijden geeft haar een gevoel van vrijheid. Je moet mij niet in een dichte ruimte aan het werk zetten, geeft Ludmila aan. Eenmaal in Nederland moet ze opnieuw de balans opmaken. Hoe kon ze hier haar geld verdienen? Ze heeft een opleiding in de zorg gevolgd voor Helpende. Mooi en dankbaar werk, maar het paste niet bij Ludmila. Als er iets verdrietigs gebeurde op het werk, nam ze dat mee naar huis. Zo nam ze afscheid van de zorg. Tot haar grote verdriet lukte het Ludmila vervolgens niet om betaald werk te vinden. Ze ontving een uitkering. Maar ze wilde zó graag werken. Via de Gemeente werd ze aangemeld bij Pastiel. Samen met haar jobcoach is er gekeken naar haar ervaring. En haar wensen. Haar oude passie kwam weer boven: chauffeur!

Taxipas op zak!

Pastiel heeft goed contact met Witteveen Mobiliteitsgroep. Eén van de grootste mobiliteitsbedrijven van Nederland. Bij deze onderneming werken zo’n 800 chauffeurs. Het bedrijf wil een afspiegeling zijn van de maatschappij. En daar horen ook mensen bij die in traject zitten bij Pastiel. Haar Pastiel-jobcoach heeft Ludmila geholpen met het behalen van een taxipas. En Witteveen gunt haar een plek binnen het bedrijf. Ludmila kan haar geluk niet op. Nu ze een taxipas op zak heeft, vervoert ze dagelijks vijf kinderen van en naar het speciaal onderwijs. Ludmila is dol op ‘haar kinderen’. Ze zijn aan haar gewend. En andersom heeft Ludmila hen de afgelopen maanden goed leren kennen. Ze is ontzettend blij met haar werk. Bij Witteveen zit ze helemaal op haar plek. Ze zou niets anders meer willen!

En dát is waar Pastiel het voor doet. Samenwerken met bedrijven met een sociaal hart. En medewerkers een kans willen geven om hun mogelijkheden te ontplooien.

Publicaties: Dit verhaal is ook gepubliceerd in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.