Ammar: ‘Met humor bereik je heel veel, je maakt dan makkelijk verbinding met mensen. Dit ondanks de taalbarrière die nog steeds wel aanwezig is!’
Een breed glimlachende man stapt de vergaderruimte binnen op de locatie van Empatec Franeker. Ammar Ghezlan (48 jaar) werkt als reachtruckchauffeur bij MCS in Leeuwarden. Ammar is gevlucht vanuit Syrië in 2015 en komt later met zijn gezin in Nederland terecht.
Familiebedrijf
Ammar is geboren en getogen in Latakia in het westen van Syrië. Hij heeft een gelukkige jeugd en groeit op in een groot gezin met zeven broers en één zus. Van Ammar wordt verwacht dat hij in het familiebedrijf aan de slag gaat, waar groente en fruit wordt verkocht. Hierdoor is er helaas geen gelegenheid om te gaan studeren. Met het uitbreken van de oorlog vlucht hij met zijn vrouw en kinderen en komt uiteindelijk terecht in Nederland. Ammar: ‘Nu ben ik single en naast mijn werk ook huisvader, mijn jongste zoon van 18 jaar woont nog thuis. Dat is best druk, naast een fulltime baan ook het huishouden runnen.’ Zijn oudste zoon woont inmiddels in Groningen.’ Hij vertelt trots dat hij zelfs al twee kleinkinderen heeft!
Nederlandse taal
De Nederlandse taal is nog steeds een uitdaging voor Ammar, dat is ook de reden dat Mohamed Haj-Ali (ondersteuner statushouders Pastiel) bij het gesprek aanwezig is. Ammar komt in 2018 voor het eerst bij Pastiel met de bedoeling een taalstage voor hem te zoeken. Dit lukt helaas niet. Een speciaal project voor statushouders in 2020 heeft Ammar dichter bij de arbeidsmarkt gebracht maar nog niet het eind doel; een betaalde baan. In 2021 komt Ammar zelf met een voorstel. Hij wil graag aan de slag bij MCS, in Syrië heeft hij jarenlang als reachtruckchauffeur in de haven gewerkt en dit is hetzelfde werk. Margaret van Pastiel neemt contact op en regelt een werkervaringsplek. Werken met het computersysteem is een uitdaging voor hem dus het traject wordt verlengd. In december 2021 krijgt hij een jaarcontract aangeboden. De voorwaarde is wel dat zijn taal verder gaat verbeteren en daarom gaat hij nu wekelijks naar Nederlandse les.
Sfeermaker
Ammar gaat met enorm veel plezier naar zijn werk. Zo vertelt hij trots: ‘Mijn werkgever stuurde mij een brief, ik moest vrije dagen opnemen. Dat doe ik nooit omdat ik mijn werk zo leuk vindt!’ Hij blijkt ook een sfeermaker te zijn en maakt veel grapjes op zijn werk met zowel zijn collega’s als zijn werkleider en de directeur van het bedrijf. Ammar: ‘Met humor bereik je heel veel, je maakt dan makkelijk verbinding met mensen. Ondanks de taalbarrière die nog steeds wel aanwezig is!’ Als ik hem vraag of hij bij MCS wil blijven werken, zegt hij breeduit glimlachend: ‘Een vast contract? Heel graag! Ik wil mijn collega’s en werkleider hierbij ook bedanken voor hun steun, hulp en de leuke samenwerking.’
Ammar straalt van enthousiasme als hij over zijn werk spreekt. Het geeft hem enorm veel voldoening en hij is blij met de ondersteuning die hij heeft gekregen van Margaret en Mohamed van Pastiel.
Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward.