Pastiel Nieuws Column: Alleenstaande moeder

Column: Alleenstaande moeder

Dafina: Ik wil werken!

Een medewerkster van de GAMMA bouwmarkt in Sneek staat al te wachten bij binnenkomst. Eenmaal in het kantoor volgt een warm welkom door Dafina Ibishi en haar leidinggevende Jan Poortman (Bouwmarkt manager). Een breed lachende Dafina, en Jan natuurlijk. Dafina werkt als caissière bij de GAMMA. Met hulp van Pastiel heeft ze een contract gekregen. Maar hoe ging dat nu eigenlijk van start?

Liefde bracht haar naar Nederland

Dafina (32 jaar) is opgegroeid in Kosovo (voormalig Joegoslavië) met haar ouders, broers en zus waar zij een gelukkige jeugd heeft. Zij doet een studie voor Fysiotherapeute als ze, via familie in Kosovo, haar vriend leert kennen. Hij woont al in Nederland en in 2010, als ze 19 jaar is, komt zij ook naar Nederland. Ze werkt met veel plezier in het autobedrijf van haar vriend waar ze alle werkzaamheden verricht, op het verkopen van auto’s na. Inmiddels is ze ook moeder van twee dochtertjes. Dan loopt haar relatie stuk, waardoor ze ook haar baan verliest. Dafina: ‘Ik wist niet wat ik moest doen’. Haar werkervaring vindt ze moeilijk te vertalen naar een andere baan. Daarnaast heeft ze nog moeite met de Nederlandse taal. Via haar Casusregisseur Mina Ouhella van de gemeente Súdwest-Fryslân wordt ze aangemeld bij Pastiel. Hoewel haar jongste kind nog niet naar de basisschool gaat wilde ze absoluut niet thuis zitten. ‘Ik wil werken!’ aldus Dafina.

Werk

Juist dan krijgt ze een harde klap te verwerken. Haar vader overlijdt volkomen onverwacht. ‘Daar heb ik het de eerste drie maanden heel erg moeilijk mee gehad,’ vertelt Dafina. Ze zet, in overleg met haar inmiddels toegewezen Pastiel-jobcoach Carolien de Jong, haar traject even stil. Maar na drie maanden wil ze actie! En dan gooit de lockdown roet in het eten. Als de lockdown voorbij is gaat ze wederom in de actie modus, samen met haar Pastiel-jobcoach. Carolien regelt samen met haar een proefplaatsing bij de GAMMA. Dit resulteert uiteindelijk in een contract bij de GAMMA voor 3 tot 12 uur per week, een geweldig begin!

Naar haar zin

Dafina heeft het ontzettend naar haar zin bij de GAMMA. Dafina: ‘Die eerste dag voelde ik mij meteen thuis’. Ze wil graag meer uren werken. Na een evaluatie met haar leidinggevende Jan, heeft ze een contract gekregen voor zeven maanden. Jan: ‘Dafina functioneert goed, vooral haar enthousiasme spreekt mensen aan’. Er kunnen op dit moment niet meer uren geboden worden, maar er zijn zeker kansen. Vanwege het feit dat zij een alleenstaande moeder is kan Dafina voornamelijk alleen onder schooltijden werken. Opvang is inmiddels geregeld. En met hulp van Pastiel zijn er aanvragen ingediend voor tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang. De toekomst is weer vol mogelijkheden!

Dafina straalt enorme positiviteit en enthousiasme uit en heeft een nieuwe start gemaakt. Pastiel heeft daar een handje bij geholpen, evenals de gemeente Súdwest-Fryslân én de GAMMA!

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward.

Wilt u ook samenwerken met Pastiel?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.